torsdag 19 april 2012

E. Ljungströms Boktryckeri anordnar studiebesök

Jag har berättat för Einar Ljungström som driver boktryckeri i Gimo att jag fått kontakt med många som är intresserade av detta med boktryck/letterpressing. Einar är med i GRAMUS, som jag skrev om tidigare, och säger att han nu på våren gärna anordnar ett studiebesök i hans boktryckeri i Uppland för de som vill och är intresserade. Vi ska själva dit i början av sommaren och ser fram emot det mycket! 
Jag tror inte det här blir som vilket studiebesök som helst, utan ett ganska exklusivt, så tveka inte! Maila mig eller svara med en kommentar (& er email) om ni är intresserade så bestämmer vi ett datum med Einar tillsammans.

tisdag 17 april 2012

Olof Sandahl

Vissa människor är bara väldigt likeable. Kursen vi gick leddes av föreståndaren på Grafikverkstaden, Olof Sandahl. Och jag tycker att det var värt att gå kursen bara för att få träffa honom och få ta del av hans kompetens & få se mycket av hans jobb. Olof bjöd verkligen på sig själv och hade ett jordnära sätt som inspirerade mig.
torsdag 12 april 2012

Södertälje Konstnärskrets Grafikverkstad

Vi har varit på kurs i boktryck, både jag & Odd, i Södertälje. Föreståndaren Olof Sandahl höll i en två-dagars kurs i grafikverkstaden. Bland annat så skar vi träsnitt på MDF-skivor som vi tryckte i en stor cylinderpress, fick se en massa roliga boktryck & träsnitt & trägravyrer, både konst & text, fick också se affischer som Olof tryckt.Vi fick sätta blystil i sätthakar och sätta upp i korrekturpressen. Vi hade två fantastiska dagar med nya och gamla bekanta. Kursen kan varmt rekommenderas!
Känns skönt att gått igenom alla termer, och hur allting egentligen används, men det kändes också skönt att veta att man kunde en hel del & inte lärt sig helt fel.

Se också vår kollega Lenas blogginlägg med bilder. Bland annat bild på mig och mitt fina tryck.

Lindas träsnitt. (Har aldrig karvat i trä innan, det var riktigt kul, 
och när jag fick det tryckt så kände jag mig nästan som en konstnär!)

  
 

Detta ska man ju kunna om man vill hålla på med boktryck.

fredag 6 april 2012

Dear Stranger

Jag & Odd var på kurs i Södertälje i helgen, vilket jag kommer skriva mer om, för det var en fantastisk helg! Det fanns flera saker som var något alldeles extra, t.ex. Olof, som ledde kursen. Också en tjej vid namn Anastasia och hennes boktrycksprojekt. Vi träffade inte henne tyvärr, men vi fick höra mycket om henne, se lite av hennes arbete och fick se en hänförande kortfilm.
"Thank Godness I found a faster way" - Jag ler och tänker på vilken otrolig kraft hon måste ha i sig för att genomföra hennes projekt. Och ser man filmen så fylls man av en sån härlig känsla, att allt är möjligt på något sätt.
Se den! Och skriv gärna vad ni tycker. På denna sida kan man också vara med och bidra ekonomiskt till detta projekt!

Länk till filmen:
http://www.indiegogo.com/letterpressed?c=home&a=534138

måndag 2 april 2012

Blindtryckta tags till väskor

Uppsatt med Garamond, 16p. Tryckt på brun board, 1,5 mm. Trycket blev så hårt, och vi kan inte ställa om valsens höjd på vår lilla bordsavdragspress, så i slutändan hade jag fått offra 4 st bl-J.Längst ner på J, hänger svängen liksom utanför, och det hårda trycket gjorde att det gick sönder där. Men jag körde på, behövde leverera 50 tags ganska omgående, så valde att offra dom. Nu, efter helgens kurs och möten, har jag förstått att man fortfarande kan gjuta upp bokstäver, så det kanske inte var någon jättekatastrof. Har dessutom en del J kvar i den graden.
Texten skulle tryckas i mörkblått, men pga av det hårda trycket så lät vi det vara bara blindtryckt.
Our hangtags are here! Thanks to Djura Bok & Pappersverkstad for a fantastic job! Exclusive, handprinted, and so unique that you´re not able to find it elsewhere. Linda, this is a piece of art!

http://www.facebook.com/EJDENWIK
http://www.ejdenwik.com/