lördag 29 september 2012

Vi har köpt vinge för pengarna!

Idag en solig lördag i september kom vår vinge till oss...

Det hela började lite dramatiskt då vingen hade flyttat sig på pallen, väldigt nära att det hele åkte av, som man ser på de första bilderna, men sedan flöt allt på bra, tack vare Per Wimmer och hans kollega Reijo.Det var dock på håret (eller tre hårstrån) att den gick in genom dörren! Väl på plats provkördes den för att se om det funkade, någon slang var av så det blev lite gubbmeck direkt. 
Sedan flyttades avdragspressen in, större än vad jag trodde, och inte lika fin tycker jag nog som den vi hade innan, som vi nu sålt (!). Men det blir nog bra med det.

Lite nervigt men nu är det gjort och hela Bjursås Tryckeri finns här i Djura. Jag tror säkert Max Wimmer tittade lite på oss idag och smålog över vår galenskap, men med en tacksamhet över att vi vill fortsätta använda hans tryckeri. 

 Tack Fredrik & Johanna för att ni är intresserade och att ni stöttar oss, det betyder väldigt mycket!
Tack bästa grannen, Arvid, för att du hoppade in som barnvakt på förmiddagen idag! Tack Göran för att du var här och fotade idag, och tack Per i byn för hjälp med klossar mm. Tusen tack Per & Reijo för att ni kom hit med våra pressar och fick in dom i vår verkstad!

fredag 28 september 2012

Vi är redo!

Nu har vi i flera veckor jobbat hårt, framför allt på kvällstid när små barn sover, för att bli redo att ta emot vingen. Ikväll blev det mesta av det sista gjort! Det går inte att skriva allt vad vi gjort, men vi har inte haft några hantverkare, förutom en halv dag, så ni förstår säkert hur mycket jobb det är. Golv, lister, foder, spackel, slipning, målning mm.
Idag hade vi dock glasmästare här som tog loss ena stora skyltfönstret (kom inte åt båda glasen, huset hade sänkts ihop med åren!) så man kom åt att göra rent alla glas och la silikon runt om. Vilken skillnad! Innan skallrade det som tusan, busshållplatsen är också precis utanför... Känns väldigt bra att det blev gjort. Vi har ju också en permanent fotoutställning i fönstret av Göran Look här i Djura, så nu ser man alla hans fina bilder bättre!
torsdag 27 september 2012

Blytyper, gnuggisar & iPads

Grafisk teknologi vid Högskolan Dalarna presenterar stolt temadagen: "Blytyper, gnuggisar & iPads" 
fredag den 5 oktober kl. 13.00-18.00.


Vi, Djura Bok & Pappersverkstad, har blivit inbjudna till att samtala om boktryckets framtid! Tillsammans med andra. Väldigt spännande!

Programmet ser man här:

http://www.du.se/grafisk2012

Dom kommer också att visa filmen LINOTYPE: THE FILM

Amerikansk dokumentär från 2012 av Douglas Wilson om linotype-maskinen som revolutionerade det tryckta ordet och förändrade en hel värld, om dess uppgång och fall och personerna kring den. Textad på svenska.

Så passa på! Det är fritt inträde men begränsade antal platser. Anmälan sker via en länk på sidan ovan.

tisdag 18 september 2012

E. Ljungströms Boktryckeri anordnar studiebesök igen

Einar Ljungströms Boktryckeri i Gimo - Uppland, hälsar att han kan ta emot ett till studiebesök för allmänintresserade av boktryck nu i månadsskiftet/början på oktober.
Passa på!, ett häftigt ställe att besöka. Och häftigt att se hur någon kan jobba så lite digitalt idag.
Antingen svara här, eller ring direkt till honom på tryckeriet: 0173-411 80.

måndag 17 september 2012

En trevlig dag på Rosenlöfs Tryckerimuseum

En väldigt trevlig dag var det på Typernas dag på Rosenlöfs Tryckerimuseum  i söndags.
Gå med i vänföreningen här!

Blås, Bälg & Tagel spelade.

Claes Larsson och Einar Ljungström visade cylinderpress från 1909.

Jag var där och sålde papper. 

Boktryckta papper från Italien med historiska mönster.

Leif Halldorf, bokbindarlärare på Leksands Folkhögskola, var där med några av sina elever som arbetade uppe i bokbinderiet. Tomas Ljung, ordförande i Faluns amatörbokbindarförening.

Affischen som trycktes i cylinderpressen i höstas.

Kjell Andersson, Rosenlöfs vänner.

Einar Ljungström kör & visar.

Nils Johansson, adjunk i Grafisk teknologi Högskolan Dalarna & Solvig Aho, ordförande i Rosenlöfs vänner.

 

fredag 14 september 2012

Typernas Dag

På söndag ska jag till Rosenlöfs Tryckerimuseum och sälja papper på "Typernas Dag"! 
Bland annat italienska papper med bland annat blystil och trästil på, även helt fantastiska boktrycka papper med historiska mönster. 
Välkomna! 
& sprid gärna evenemanget på facebook om ni är med där:  
http://www.facebook.com/events/469610076396578/. 
/Linda


onsdag 12 september 2012

Golvarbetet fortsätter

Nu har snickare varit här och stärkt upp golvet. Nu är det papp och isolering kvar innan golvplankorna kan läggas på igen. Hoppas att vingen kan komma till nästa helg. Vår crowdfoundingkampanj går framåt, nu har vi 5 månadsstödjare så nu får vi också medfinansiering från Region Dalarna!