måndag 16 januari 2012

Folk brukar nämna Gutenberg...

... när man pratar om boktryck. Så jag går in på wikipedia och läser lite. Sedan ångrar jag mig och hämtar i verkstaden min Grafiska Uppslagsbok istället, som jag införskaffade under min bokbinderiutbildning.  http://www.antikvariat.net/AIN4907.cgi
På insidan står det "Andra reviderade upplagan av Grafisk Uppslagsbok har år 1956 tryckts av Esselte AB i Stockholm på 125 g träfritt, glättat tryckpapper från Lessebo. Huvudtexten är satt med Excelsior, titelsidor och kolimntitlar med Bodoni." Åh, det känns bättre att hålla i boken, och texten var lång och spännande, men för att få en mer kortfattad bild och för att slippa skriva in all text för hand, så går jag ändå tillbaks till wikipedia (!):

Gutenberg, Johann, född omkring 1400 i Mainz, död 3 februari 1468 i Mainz, var en tysk uppfinnare. Han kallas ibland i Europa "boktryckarkonstens fader", trots att konsten uppfanns halvannat millennium tidigare i Asien. Redan på 1100-talet använde kineserna lösa typer för skrift, och vinpressar hade använts i några hundra år för att göra tryck på tyger; Gutenberg uppfann stilgjutningen och mekaniserade trycktekniken för framställningen av böcker. De flesta typerna verkar vara snidade i trä. Gutenbergs främsta verk är den 42-radiga Bibeln, även kallad Gutenbergs Bibel eller Mazarinbibeln, som han tryckte 1454.
 


Boktryckarkonst är en teknik att överföra text och bild från en infärgad förhöjd yta med löstagbara typer till papper med hjälp av trycket från en press. De äldsta böckerna i det moderna boktryckeriets historia kallas inkunabler. Dessa är vanligen först tryckta med svart text, och därefter har boktryckaren för hand målat röda eller blå anfanger styckvis. Illuminatörer anlitades för illustrationer. Till dessa första böckerna användes typsnittet antikva, som uppfunnits av humanisterna i Florens, eller gotisk stil, så kallad fraktur.  

Gutenbergs bibel är ett tryck av den första översättningen av Bibeln till latin, Vulgata. Den trycktes av den tyske pionjären Johann Gutenberg i Mainz i Tyskland. Tryckningen startade 23 februari 1455 genom användning av lösa typer. Boken är den mest berömda inkunabeln, den innebar även början för massproduktion av böcker i västvärlden. Den är tryckt med texttyperna textualis och schwabacher. Bestod av två delar och sammanlagt 643 blad, 1286 sidor, och är ett praktverk med vackra illuminationer och anfanger.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar